Wat is speltherapie?

Als je het gevoel hebt dat je kind gedragsproblemen heeft of moeite krijgt met het verwerken van gebeurtenissen, kan speltherapie hierbij helpen. Speltherapie is een therapie voor kinderen, tijdens het spelen haalt een kind meestal sneller gevoelens op. Tijdens het spelen wordt meerdere keren duidelijk gemaakt waar een kind tegenaan loopt. Ook wordt dit makkelijker om het kind inzicht te geven in zijn gedrag. Zeker bij erg jonge kinderen kunnen die gevoelens nog niet helemaal worden uitgedrukt, hierbij kan speltheorie erg goed helpen. Als je ouder ziet dat je kind vastloopt met zijn ontwikkeling, dan kun je kiezen voor speltheorie, dit helpt in deze gevallen erg goed en is aan te raden. Het kan de oplossing zijn wanneer er sprake is van je kind die stil blijft staan op een bepaald niveau. Maar hoe werkt speltherapie? In dit artikel wordt dit onderwerp duidelijk uitgelegd.

Hoe werkt speltherapie precies?

Bij speltherapie is het spel vaak in een speelkamer ingericht. In de kamer bevindt zich meestal allerlei soorten speelgoederen. Hierbij kan het kind kiezen en neemt dus de leiding tijdens het spel. De therapeut speelt het spel mee en vat dit spel samen. Op deze manier kan de therapeut een beter beeld krijgen en meer te weten komen over het kind. Spelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, want kinderen ontwikkelen dingen door het te proberen. Daardoor kan speltherapie erg handig zijn en goed uitpakken bij jonge kinderen. Ook wanneer een kind nog niet de juiste woordenschat beheerst en dus dit nog nodig heeft kan tijdens een spel spelen de woordenschat vergroot worden. En tijdens het spelen kan het kind ook laten zien waar hij of zij mee zit. Maar hoeveel sessie/rondes heeft een kind nodig? Je kunt er hieronder meer over lezen!

Verschillende soorten rondes

Bij speltherapie zijn er meerdere rondes nodig, maar dit is vaak afhankelijk van hoeveel rondes er nodig zijn. Dit is afhankelijk van het probleem, een persoonlijkheid, en de omgeving van het kind. Meestal is er al snel te zien wat een kind in vertrouwen neemt en in andere gevallen kan dit langer duren en minder snel geuit worden. Ook zal het probleem per kind erg kunnen afwisselen. Zonder veel te weten over een kind kan een inschatting van het aantal nodige rondes zeer lastig zijn. Na een persoonlijk uitgebreid gesprek kan er een behandelplan worden opgesteld worden.